piątek, 28 marca 2014

BROWAR ,,CIECHAN"

We wrześniu 2013 roku odbywałam praktyki zawodowe w Browarze ,,Ciechan " w Ciechanowie. Były to bardzo ciekawie spędzonych 160 godzin. W pierwszym dniu główny technolog zakładu Kamil Jankowski oprowadził mnie i dwie inne praktykantki po całym zakładzie omawiając przy tym historię browaru. 
Zacząwszy od magazynów słodu aż po linię kapslującą butelki. Największe wrażenie zrobiły na mnie piwnice w których znajdowały się tanki, oraz znajdujący się tam pracownik browaru, który wchodził do nich przez niewielki właz aby je umyć, musiał on również pilnować ciśnienia w tankach,  by nie doszło do wybuchu ponadto było tam bardzo zimno i mokro. Na koniec odwiedziliśmy laboratorium w który to sprawdzane były parametry każdego wyprodukowanego rodzaju piwa, losowo jedna butelka z jednego gatunku opuszczającego zakład. 


Moim głównym zadaniem było sprawdzanie czystości pod względem mikrobiologicznym wszelkich pojemników przed napełnieniem ich piwem. 


Jeżeli ktoś byłby zainteresowany pogłębieniem informacji na temat tego browaru serdecznie zapraszam na stronę http://www.ciechan.com.pl/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz